DermNetNZ.org

Mengenai Lipoma

Lipoma merupakan tumor lemak yang semakin meningkat (adipos) yang diliputi oleh kapsul peras nipis yang terdapat dalam kulit. Sehingga 1 penduduk telah lipomas menjadikan mereka agak biasa. Lipomas boleh timbul pada umur mana-mana, tetapi biasanya berlaku selepas dewasa awal. A lipoma berasa lembut dan mudah alih di bawah kulit dan biasanya tidak menyebabkan gejala seperti sakit atau kerengsaan.

Lipoma adalah bukan kanser dan rawatan tidak perlu dalam kebanyakan kes, bagaimanapun orang mungkin mendapati ia hodoh dan meminta penyingkiran lebam ini. Lipomas bukan sahaja ditemui di bawah kulit, ia juga boleh didapati dalam organ dalaman anda seperti usus, jantung dan otak. Terdapat keadaan yang dipanggil penyakit Madelung di mana terdapat pelbagai lipomas yang terletak di dalam badan atas, dan pesakit mungkin akan mempunyai sejarah diabetes dan alchoholism.

Rawatan Lipoma

Terdapat beberapa teknik untuk menghilangkan lipoma. Lipomas yang paling kecil boleh dikeluarkan di bawah bius tempatan sebagai prosedur pembedahan kecil. Bagi cetek kecil lipomas, potongan kecil dibuat ke atas kulit dan menggunakan tekanan di sisi tapak potongan yang memerah daripada lipoma keluar. Ini ‘ yang muncul atau memerah teknik ‘ mempunyai masa penyembuhan yang lebih cepat dan kelebihan parut yang lebih kecil. Untuk lipomas yang lebih besar, potongan yang lebih besar mungkin diperlukan untuk menghapuskan lipoma dari tisu sekeliling. Sedutan lemak adalah satu lagi kaedah untuk mengeluarkan lipomas, tetapi Ironinya sedut lemak menyebabkan lipomas dalam beberapa keadaan.

Meminta panggil balik

Berhubung dengan kami dengan mana-mana soalan, harga, atau tempahan.

Atau memberi kita panggilan di + 65 6769 6007 | WhatsApp kami + 65 9855 3022

Maklumat berkaitan: