Apitver1

DermNetNZ.org

Pityriasis Versicolour

Cetek yang biasa jangkitan kulat kulit, yang biasa dalam persekitaran hangat dan lembap seperti Singapura. Banyak tampalan kulit yang boleh mengambil corak warna yang berbeza dari Pink ke coklat atau hampir putih. Sedikit gatal, ia boleh menjadi cosmetically disppajakan dan yang paling biasa melibatkan batang, belakang dan kawasan abdomen. Sebuah Flora kulit biasa dikenali sebagai Malassezia furbulu menyebabkan manifestasi kulit pityriasis versicolour.

Rawatan ini melibatkan penggunaan antifungals topikal untuk kes ringan, dan terapi antikulat oral untuk kes yang lebih teruk. Ia adalah satu keadaan dengan kadar berulang yang tinggi, dan sesetengah pesakit mungkin mendapat manfaat daripada terapi pada dasar berselang-seli untuk mengelakkan berulang.

Aonychomycosis

DermNetNZ.org

Jangkitan kuku jari kulat

Kuku jari kaki hodoh boleh menyebabkan rasa malu sosial. Ia adalah lebih daripada sekadar kebimbangan kosmetik; Ia adalah jangkitan yang boleh merebak ke jari kaki lain, bahagian yang jauh dari badan dan kepada rakyat. Jangkitan kuku jari kaki kulat adalah biasa, terutamanya dengan usia yang maju, kencing manis dan kecederaan kuku. Paku mungkin mempunyai penyahwarnaan kuning, yang runtuh tepi, dan juga mungkin berasingan daripada nailbed.

Pelbagai pilihan rawatan seperti topikal dan antifungals oral mempunyai faedah yang sederhana pada pesakit. Walau bagaimanapun, jika anda tidak berminat untuk mengambil ubat atau calon yang tidak sesuai untuk ubat, rawatan laser adalah satu alternatif untuk dipertimbangkan. Laser dari gelombang yang sesuai digunakan untuk mencapai dan memanaskan kawasan yang terjejas, suhu yang tinggi akan menyebabkan kerosakan sel kulat dan kematian. Sebagai rawatan laser tidak memerlukan apa-apa yang ditelan ubat oral, ia menghapuskan risiko alahan yang berpotensi, interaksi dadah dan kesan sampingan dadah yang berkaitan.

Meminta panggil balik

Berhubung dengan kami dengan mana-mana soalan, harga, atau tempahan.

Atau memberi kita panggilan di + 65 6769 6007 | WhatsApp kami + 65 9855 3022